A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Чим шкідливі штучні квіти?

Дата: 30.03.2021 11:14
Кількість переглядів: 595

Напередодні поминальних днів усі масово скуповують пластмасову поминальну атрибутику (квіти, вінки), щоб прикрасити ними могили рідних. У крамницях та на базарах уже рябіє в очах від кольорових штучних квітів та вінків. Чому пластмасові квіти це шкода розповіли експерти лабораторного центру

 Відомо, що «штучні» прикраси швидко втрачають колір і вигляд, тому за місяць-другий їх викидають. Найкраще, замість штучних квітів та вінків посадити на кладовищах живі квіти.

А яка практика за кордоном? У багатьох країнах кладовища дуже гарні, засаджені квітучими деревами та кущами. На кладовища прийнято приносити вазони. Наприклад у Німеччині на рівні закону передбачено штрафні санкції для тих, хто ще приносить пластик на кладовище.

А як же у нас? Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовища прижилась всього лише протягом останніх 25 років. Багато хто пам’ятає часи, коли квіти приносили лише справжні, а вінки – лише з природних матеріалів.

Матеріал, з якого виготовляють штучні квіти зараз, різноманітний. Виробляють його переважно у Китаї. І не завжди матеріали, з яких виготовляють квіти і вінки, мають супровідні документи та не виділяють шкідливі хімічні речовини про контакті з опадами.

За утилізацію старих пластикових вінків та квітів відповідають місцеві громади. Саме вони мають дбати за прибирання кладовищ, а отже і забезпечити вивіз сміття на полігони твердих побутових відходів.

Якщо в містах пластикові вінки та квіти з кладовищ вивозять на полігони, то в більшості сільських населених пунктів їх просто спалюють. Вчені довели, що під час спалювання пластикових квітів та вінків виділяється «ціла таблиця Мендєлєєва», а ще велика кількість діоксинів, які отруюють довкілля та мають негативний вплив на стан здоров’я людини. Також не можна ці вінки і квіти закопувати, бо час розкладу пластику та паперу, просоченого парафіном, дуже тривалий –близько ста років.

Підіб’ємо висновки: штучні квіти – це навіть не шанобливий подарунок для мертвого, а справді отрута для живого, що загрожує нам онкологічними захворюваннями. Ця штучна краса – несмак, який виправдовується нашим небажанням витратити трохи  часу на естетичне оформлення могил наших близьких людей..

І наостанок: штучні квіти та вінки  це екологічний гріх, який може обернутись для нас лихом.

Цього разу під час приготувань до Великодніх свят та наведення ладу на кладовищі, зробіть вибір на користь живих людей, їхнього здоров’я, чистого довкілля  та відмовтесь від штучного, мертвого і  шкідливого.

Зберігаючи пам’ять про померлих пам’ятаємо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь