A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Про підсумки громадського обговорення щодо реорганізації закладів загальної середньої освіти Мартинівської сільської ради

Дата: 02.07.2021 08:42
Кількість переглядів: 448

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

МАРТИНІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 29.06.2021р.                                                                   №   53/2021

Про підсумки громадського обговорення

щодо реорганізації закладів          

 загальної середньої освіти

Мартинівської сільської ради

 

 

З метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності органу місцевого самоврядування, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для сільської громади, на підставі попереднього повідомлення «Про  реорганізацію закладів  загальної середньої освіти Мартинівської сільської ради» були проведені громадські обговорення проєкту   «Про реорганізацію комунальних закладів  загальної середньої освіти

Мартинівської сільської ради»

          Зазначені проєкти рішень направлені на приведення у відповідність Державним вимогам мережі закладів освіти Мартинівської сільської ради.

            Громадські обговорення були організовані робочою групою та пройшли у період з 13.05.2021 по 12.06.2021року (включно). Відповідне інформаційне повідомлення оприлюднено на офіційному веб-сайті Мартинівської сільської ради (в рубриці «Новини»).

         В обговоренні взяли участь представники робочої групи,   громадськість сіл, що входять до складу Мартинівської сільської ради, депутати сільської ради. За підсумками проведення обговорення:

- 394 громадян переглянули повідомлення та ознайомилися з його змістом.

Було надіслано клопотання  від групи  жителів села Білухівка (77 підписів) про можливість залишити Білухівський навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» Карлівської районної ради Полтавської області  освіти в тому ж статусі, що існував раніше.

        У ході обговорення було наголошено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України (ст.19 Конституції України).

        Учасникам обговорень надано економічне обґрунтування та роз'яснено законодавчі основи відповідних рішень:

- ст.66 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017р. №2145-VIII право засновувати навчальні заклади, реорганізовувати та ліквідовувати їх надано засновнику. Із нормою цієї статті корелюють положення статті 11 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999р. №651-XIV, відповідно якої «рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності приймає його засновник (засновники)»;

- відповідно абзацу 3 частини 1 ст.11 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999р. №651-XIV заклади загальної середньої освіти створюються з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також, відповідно до культурно-освітніх та соціально-економічних потреб територіальної громади.

          Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів загальної середньої освіти Мартинівської сільської ради повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги. Показник наповнюваності  Білухівського НВК є незмінно низьким протягом тривалого часу, що свідчить про низький соціальний попит громади села на освітні послуги на вказаній території.   

- п. 6 ч. 1 ст. 7 Бюджетного Кодексу України передбачено, що «бюджетна система ґрунтується на принципі ефективності та результативності – при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей, запланованих на основі національних цінностей і завдань, шляхом забезпечення якісного надання послуг, гарантованих державою, місцевим самоврядуванням, при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів». Використання державної освітньої субвенції на виплату заробітної плати за понаднормовані ставки педагогічного навантаження має відповідати пунктам, визначеним Бюджетним Кодексом України.

         Отже, прийняття проєктів рішень, винесених на обговорення є важливим та необхідним управлінським кроком, який має під собою соціальні та економічні підстави. 

-   ч. 2 ст.11 Закону України ст.11 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999р. №651-XIV встановлено «у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти». На виконання даної норми, з метою забезпечення реалізації гарантій права на здобуття кожним якісної загальної середньої освіти на даний час проводиться комплекс заходів, які дозволять уникнути незручностей кожного в реалізації права на здобуття загальної середньої освіти (зокрема, організація процесу переведення учнів зі школи одного навчального закладу села в інше з урахуванням побажань батьків та  підвезення дітей до навчального закладу та до дому) згідно звернення групи батьків.

- ч.2 ст. 14 ХІІ розділу Закону України «Про освіту»: «у закладах загальної середньої освіти в селах і селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше 5 осіб» не може бути застосована до вище зазначених шкіл.

Під час процедури громадського обговорення до відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської   ради надходили  клопотання та звернення від громадськості. Загальна кількість: 1 клопотання; 1 звернення.

         Узагальнюючи подані пропозиції та зауваження, враховуючи висловлені думки педагогічних колективів навчальних закладів щодо реорганізації  Білухівського НВК , Мар’янівського НВК, робочою групою рекомендовано винести на розгляд чергової сесії сільської ради  питання щодо оптимізації названих вище закладів освіти Мартинівської сільської ради.

Відповідно до постанови КМУ від 03.11.2010 р. № 996 «Про  забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» процедура громадського обговорення витримана у повному обсязі.

Зважаючи на вищевикладене, виконавчий комітет сільської ради

ВИРІШИВ:

1. Рекомендувати сесії Мартинівської сільської ради провести процес  оптимізації Білухівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад Карлівської районної ради Полтавської області» та Мар’янівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад Мартинівської сільської ради Карлівського району Полтавської області», що перейшли у власність  Мартинівської сільської ради, шляхом  перетворення  в гімназії.

2. Організацію та контроль за виконанням даного рішення покласти на начальника відділу освіти, культури та спорту Мартинівської сільської ради ГРЕЧКО Т.С.

 

 

Сільський голова                                                                            В.І. Котенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь