A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Повторне громадське слухання Мартинівської територіальної громади, які мають місце постійного проживання у межах с-ща Вакулиха

Дата: 02.07.2021 15:15
Кількість переглядів: 413

П Р О Т О К О Л

повторних громадських слухань Мартинівської територіальної громади, які мають місце постійного проживання у межах с-ща Вакулиха

« 25 » червня 2021 року

Місце проведення: с-ще Вакулиха (біля адміністративного приміщення ПП «Агромаш»)

Час проведення:10:00 год. 

Присутні:

Ініціативна група у складі: Рожкович Н.В., Котенко В.І., Кудряшова Ю.Б.

Учасники громадських слухань у кількості 57 осіб (список реєстрації – у Додатку до цього протоколу).

Запрошені:

1. Сущенко І.А. - посадові особи місцевого самоврядування,

2. Знахуренко Є.М. - депутат сільської ради

3.Качан В.О. - фахівець відповідної галузі

4. Коротя С.Г. – польовий суперінтендант

5. Поправка О.А., представник ПП «Агромаш»

6. Селезньов   А.М.,  представник ПП «Агромаш».

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Обрання головуючого, секретаря та членів лічильної комісії.

2. Затвердження порядку денного та регламенту слухань.

 

1. Обрання головуючого, секретаря та членів лічильної комісії.

СЛУХАЛИ:

    1.  Про обрання головуючого.

ВИСТУПИЛИ:

      1. Котенко В.І. запропонував обрати головуючим слухань – Рожкович Н.В.

 ГОЛОСУВАЛИ:

«За» – 57

«Проти» – 0

«Утрималися» – 0

УХВАЛИЛИ:

Обрати головуючим слухань: Рожкович Н.В.

    1. Про обрання секретаря.

ВИСТУПИЛИ:

      1. Котенко В.І. запропонував обрати секретарем слухань Нетреба З.В.

 ГОЛОСУВАЛИ:

«За» – 57

«Проти» – 0

«Утрималися» – 0

УХВАЛИЛИ:

Обрати секретарем слухань: Нетреба З.В.

    1. Про обрання членів лічильної комісії.
      1. Котенко В.І. запропонував обрати членів лічильної комісії у складі 3 особи – Знахуренко Ю.І., Ткаченко С.В., Радушко Т.В.

 ГОЛОСУВАЛИ:

«За» – 57

«Проти» – 0

«Утрималися» – 0

УХВАЛИЛИ:

Обрати членів лічильної комісії у складі 3 особи – Знахуренко Ю.І., Ткаченко С.В., Радушко Т.В.

2. Затвердження порядку денного та регламенту слухань

СЛУХАЛИ:

1. Про затвердження порядку денного та регламенту слухань.

ВИСТУПИЛИ:

1. Котенко В.І. запропонував повторно винести на розгляд питання отримання дозволу на викиди для спорудження свердловини №248 Західно – Хрестищенського родовища».

2. Котенко В.І. запропонував регламент слухань.

ГОЛОСУВАЛИ:

«За» – 57

«Проти» – ________;

«Утрималися» – ________;

УХВАЛИЛИ:

Затвердити наступний порядок денний громадських слухань:

1. Отримання дозволу на викиди для спорудження свердловини №248 Західно – Хрестищенського родовища» - тема (питання), що пропонується до розгляду.

Затвердити такий регламент громадських слухань:

на вступне слово ініціатора громадських слухань – до 10 хвилин;

на доповідь – до 15 хвилин;

на кожну із не більше двох співдоповідей – до 5 хвилин;

відповіді на запитання після доповіді й усіх співдоповідей разом – до 10 хвилин;

на виступи в обговоренні – до 10 хвилин.

Головуюча – Рожкович Н.В. надала слово представникам ТОВ «Бейкень енергетика Україна» .

Кудряшова Ю.Б. повідомила, що ТОВ «Бейкень енергетика Україна» надіслано на електронну адресу сільської ради матеріали, які вимагали члени громади на попередній зустрічі 04.06.2021 року для ознайомлення та поцікавилася чи є в когось з громади питання стосовно екологічних викидів.

Далі слово надали жительці с-ща Вакулиха, адвокату Левошко Л.С.

Левошко Л.С. наголосила на тому, що дійсно,  ТОВ «Бейкень енергетика Україна» надали запитувану  інформацію органу місцевого самоврядування, натомість, повинні надавати безпосередньо жителям для ознайомлення.  Крім того, Левошко Л.С. вказала, що мешканці с-ща Вакулиха мають право згідно Конституції України на безпечне довкілля, та хочуть, щоб вони та їх діти дихали чистим повітрям та пити чисту воду. Поряд з цим, зазначила доповідачка, якщо вже  є невідворотним та необхідним спорудження свердловини № 248 Західно-Хрестищинського родовища і мешканці селища змушені будуть надалі дихати викидами, то є абсолютно природним та справедливим хоча б якимось чином відновити понівечені, зруйновані ділянки дороги, за результатами діяльності   ТОВ «Бейкень енергетика Україна».

Представник підрядника АТ «Укргазвидобування», польовий суперінтендант Коротя С.Г. попросив слово. Повідомив, що розуміє жителів, але допомогти нічим не мають можливості, адже ТОВ «Бейкень енергетика Україна» є лише підрядною організацією АТ «Укргазвидобування», яке є Замовником даного виду робіт, і вирішувати дане питання може виключно Замовник АТ «Укргазвидобування».

Левошко Л.С. повідомила, що близько 17 км. доріг (земельна ділянка площею 14.9494 га кадастровий номер: 5321685600:00:008:0256  та земельна ділянка площею 2.7784 га кадастровий номер: 5321685602:02:001:0002)   знаходяться у постійному користуванні АТ «Укргазвидобування» з 2005 року та наголосила на тому, що дана організація зобов’язана утримувати їх у належному стані. Земельна ділянка  площею 2.7784 га (кадастровий номер: 5321685602:02:001:0002)- єдина дорога до цвинтаря , що проходить через село Вакулиха,  але по ній неможливо взагалі рухатися транспортом.  Розповіла, що відвідавши майбутню 248 свердловину побачили територію з вирубаними деревами та запитала про лісорубний талон, на що відповіді не отримала.

Котенко В.І. надав інформацію про надходження до сільського бюджету  екологічного податку, сума якого,  станом на 03.06.2021 р. складає лише - 9527 грн., та наголосив, що за такі кошти не повернути життя та втрачене здоров’я мешканців громади.  Наразі стан екології бажає бути кращим, поширені  онкологічні захворювання та захворювання органів дихання серед жителів населених пунктів Мартинівської сільської ради, а діяльність нафто-газорозвідувальних організацій аж ніяк не покращує екологічну ситуацію. Крім того, сільський голова зазначив, що за  такі мізерні кошти самотужки громада не здатна відновити пошкоджену та знищену такими підприємствами, як  ТОВ «Бейкень енергетика Україна», інфраструктуру.

Селезньов А.М. – представник ПП «Агромаш» підтримав позицію сільського голови,   а також задав питання представникам ТОВ «Бейкень енергетика Україна», чому Замовник – АТ «Укргазвидобування» не цікавиться причиною, через що, підрядна організація, а саме: ТОВ «Бейкень енергетика Україна»  не розпочинає роботи та не виконує зобов’язання за договором підряду. Можливо, знаючи, що Підрядник не може самостійно вирішити питання з отриманням дозволу на викиди для спорудження свердловини №248 Західно – Хрестищенського родовища», могли піти на зустріч мешканцям с-ща Вакулиха.

Знахуренко Є.М. повідомив про підготовку тов «Бейкень енергетик Україна» площадки, яка обійшлася їм  у 2 млн.грн., про завезення  ними піску, про знищення нашого довкілля. Також, наголосив на проблему, щодо зниження рівня грунтових вод   у водоймах, які знаходяться поряд населеного пункту, в результаті впливу на ґрунтові води, внаслідок майбутньої діяльності даного суб’єкта господарювання.  А дане питання ТОВ «Бейкень енергетика Україна» не досліджувалось та не надано відповідної оцінки впливу на ґрунтові води, не знайдено шляхи усунення проблеми зникнення води.

У свою чергу, представники ТОВ «Бейкень енергетика Україна» запропонували всі заперечення жителів детально описати і зафіксувати у протоколі громадських слухань.

Поправка О.А., представник ПП «Агромаш» запитав представників суб`єкта господарювання про   терміни виконання робіт за договором підряду з ТОВ «Бейкень енергетика України» (як часто вони затягуються надовго та спричиняють викиди в атмосферу значно довший термін, ніж прораховано та зазначено в Оцінці впливу на довкілля, наданою ТОВ «Бейкень енергетика Україна»). Крім того, він запитав у представників з якою метою Підрядником вирито  траншею на території розміщення свердловини.

У відповідь на запитання Поправки О.А., інженер з охорони навколишнього середовища ТОВ «Бейкень енергетика Україна» - Кудряшова Ю.Б. повідомила, що там буде проводитись утилізація відходів, шляхом захоронення їх на місці буріння.

Сущенко І.А., представник Виконавчого комітету Мартинівської сільської ради, зазначила, що оскільки,  результати діяльності ТОВ «Бейкень енергетика Україна», мають негативний вплив на атмосферне повітря, на рівень води у колодязях та водоймах, на тваринний і рослинний світ, то доцільним було б з їхньої сторони запропонувати якісь компенсаційні заходи, які  хоча б частково   компенсували мешканцям с-ща Вакулиха наслідки згубного впливу на навколишнє середовище суб’єктом господарювання, а саме: ТОВ «Бейкень енергетика Україна» в результаті їх діяльності.

У відповідь,  представник підрядника Коротя С.Г. в черговий раз, зазначив, що ТОВ «Бейкень енергетика Україна» є підрядною організацією АТ «Укргазвидобування»,  і вирішити порушені під час громадських слухань питання самостійно не мають можливості, натомість, вирішити їх може Замовник, а він, у свою чергу,  не йде на перемовини з ТОВ «Бейкень енкргетика України» та відмовляється прийняти участь в громадських обговореннях.

Водночас, Сергій Григорович, запропонував представникам громади с-ща Вакулиха  зафіксувати свої пропозиції в протоколі громадських слухань, з якими Підрядник – ТОВ «Бейкень енергетика Україна» звернеться до Замовника – АТ «Укргазвидобування» щодо вирішення порушених питань.

Левошко Л.С. зауважила, що при останній зустрічі ТОВ «Бейкень енергетика Україна» пропонувало допомогу плитами і запитала чи ця пропозиція ще актуальна? На що представники ТОВ ««Бейкень енергетика Україна» не дали чіткої відповіді.

Під час громадських слухань жителі селища Вакулиха внесли свої зауваження, а саме:

         1.Щодо інформації про отримання дозволу на викиди забруднюючих

речовин, яка надана для ознайомлення громадськості (надалі- Інформація).

         Відсутня інформація, обов’язковість якої передбачена п.2.18  Інструкції  про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря  стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян- підприємців, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України 09.03.2006 р.  №108 та зареєстрованої  в Міністерстві юстиції України 29.03.2006 р. за №341/12215 (надалі- Інструкція), а саме:

         -відсутній додаток 10 до Інструкції (таб.10.1) «Заходи щодо скорочення  викидів забруднюючих речовин» .

2.Щодо зниження рівня вод та зникнення двох ставків.

Так, подана ТОВ «Бейкень енергетика Україна» інформація свідчить, що проблема зниження рівня грунтових вод  ними не досліджувалася. Також не винайдено шляхів усунення проблеми зникнення води, та впливу діяльності підприємства на таку ситуацію. Жодним чином не надана оцінка впливу на ґрунтові води  після такої діяльності. Поблизу с.Вакулиха найближчим часом зникли два ставки. На території села немає жодного  колодязя¸оскільки  грунтові води розміщені надзвичайно глибоко. Мається в наявності  лише одна водна скважина на все село. В разі непередбачуваних обставин  під час діяльності підприємства- населення залишиться без води.  

 

3.Щодо поводження з небезпечними відходами.

 

Подані документи не містять конкретних питань вирішення проблеми накопичення небезпечних відходів. Так, на території Полтавської області підприємства, які здійснюють утилізацію відходів буріння (шлам) не приймають такі відходи у зв’язку з перезавантаженням. Найближчі підприємства, які здійснюють таку діяльність знаходяться в м. Запоріжжі та м. Харкові.

Замовником не досліджено та не наведено конкретного впливу на навколишнє середовище від перевезення таких вантажів. Не визначено вид транспорту та вид транспортування таких відходів. Окрім того, звіт з ОВД суперечить поясненням представників замовника щодо способів утилізації шламу. Так, під час громадських обговорень, представники зазначили, що шлам утилізуватиметься шляхом його захоронення на місці буріння.

Натомість, в оприлюдненій інформації з таблицями відсутні відомості про утилізацію шламу шляхом захоронення  на місці буріння.

 Крім того, не запропоновано чіткої, прозорої покрокової процедури утилізації шламу.

4.  Щодо впливу на рослинний та тваринний світ.

ТОВ «Бейкень енергетика Україна» не вивчено і не досліджено питання щодо впливу їх діяльності на рослинний та тваринний світ на території проведення діяльності.

5.Щодо відсутності компенсаційних заходів для відшкодування негативного впливу на навколишнє природне середовище та  знищення ТОВ «Бейкень енергетика Україна» автодороги.

Так,  великогабаритні транспортні засоби підприємств нафтогазового комплексу руйнують дорогу до селища та на його території, а тепер до переліку цих підприємств долучається ще й ТОВ «Бейкень енергетика Україна».

Після всіх обговорень головуюча поставила на голосування питання отримання дозволу на викиди для спорудження свердловини №248 Західно – Хрестищенського родовища».

Лічильна комісія у складі 3 особи – Знахуренко Ю.І., Ткаченко С.В., Радушко Т.В. приступили до підрахунку голосів.

З 57 зареєстрованих у голосуванні взяли участь 57 чоловік.

ГОЛОСУВАЛИ:

«За» – 0

«Проти» – 57

«Утрималися» – 0

УХВАЛИЛИ:

     Громадськість селища Вакулиха Карлівського району Полтавської області  заперечує щодо надання  ТОВ «Бейкень енергетика Україна» дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами бурового верстата при роботі на свердловині №248 Західно- Хрестищенського родовища, розташованої в адміністративних межах Мартинівської сільської територіальної громади Полтавського району Полтавської області.

Голова                                 Рожкович Н.В.                      ___________________

 

Секретар                                 Нетреба З.В.                       ___________________

 

 Сільський голова                  Котенко В.І.                        __________________

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь