A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мартинівська сільська громада
Полтавський

Рекомендації щодо використання ГМО

Дата: 09.09.2021 08:39
Кількість переглядів: 212

  Серед сільськогосподарських культур найпоширенішими геномо-дифікованими культурами є соя, ріпак, кукурудза. Але, незважаючи на те, що сучасний рівень науково-технічного прогресу відкриває значні перспективи для розвитку генної інженерії та застосування її в сільському господарстві, вплив ГМО на організм людини ще досконало не вивчений, тому неможливо твердити про їх користь чи шкоду.

      Згідно Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні  та використанні генетично модифікованих організмів» генетично модифікований організм, живий змінений організм (ГМО) - будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються  у природних умовах. Основними принципами державної політики в галузі генетично-інженерної діяльності та поводження з ГМО є:

      -пріоритетність збереження здоров’я людини охорони навколишнього природного середовища у порівнянні з отриманням економічних переваг від застосування ГМО;

      -забезпечення заходів щодо дотримання біологічної  і генетичної безпеки при створенні дослідження та практичному використанні ГМО в господарських цілях;

       -контроль за ввезенням на митну територію України ГМО та продукції отриманої з їх використанням , їх реєстрацією та обігом ;

       -загально доступність інформації про потенційні ризики від застосування ГМО, які передбачається використовувати у відкритій системі, та заходи щодо дотримання біологічної і генетичної безпеки ;

       -державна підтримка генетично-інженерних досліджень та наукових і практичних розробок у галузі біологічної і генетичної безпеки при створенні, дослідженні та практичному використанні ГМО в господарських цілях.

       Згідно цього закону забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО,а також продукції виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробувань) (стаття 16) . Порушення вимог цього закону і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність (стаття18). Відповідальність несуть особи, які винні у використанні незареєстрованих ГМО або продукції , отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей).

        В державних реєстрах ГМО реєструються сорти сільськогосподарських рослин та породи тварин, створені на основі ГМО; ГМО джерела харчових продуктів ; ГМО джерела кормів ( стаття 14).

         На сьогодні  в Україні не зареєстровано жодного ГМО сорту сільськогосподарських рослин у відкритій системі. Тому використання сортів сільськогосподарських культур з генетично модифікованим ДНК в відкритих системах незаконно і їх насіння не повинно потрапити в торгівельну мережу.Відсутність на полях сільськогосподарських культур з генетично модифікованим ДНК важливо, оскільки з одержаної сировини виготовляють продукти харчування.

       Наголошуємо, що суб’єкти господарювання повинні звертати увагу, насамперед, чи сорт, насіння якого ви купуєте, занесений до Державного реєстру сортів рослин,придатних для поширення в Україні, перевірити наявність сертифікатів на посівні та сортові якості, бо відповідні документи видаються на сорти рослин, що не є генетично модифікованими. Перевірити наявність ГМО в складі насіння можливо, перевіривши його в лабораторії, що акредитована на визначення наявності або відсутності генетично модифікованих організмів.

За консультаціями звертатися до спеціаліста відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: м. Карлівка, пров. Ольжича,1.тел.2-14-76.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь